Praznici su pred nama i pravi je trenutak da se spremimo za njih uz fenomenalne recepte. Bilo da organizujete svečanu proslavu ili jednostavno želite uživati u nečem slatkom, ovi 5 ideja za poslatice su pun pogodak.
1. Plazma torta bez pečenja
Počinjemo našu listu s jednim klasikom, a to je plazma torta bez pečenja. Istinski specijalitet koji se sprema veoma brzo, potrebno vam je svega 15-ak minuta da biste uživali u ovoj savršenoj torti. O ukusu ne treba trošiti reči, svi volimo plazmu, zar ne?
2. Čokoladna torta
Nijedno slavlje nije potpuno, ako se na trpezi ne nađe bogata i sočna čokoladna torta. Osim klasične čokoladne torte, uvek možete da se igrate i dodate još neki sastojak, poput nane ili nekog voća.
3. Kinder torta
Kinder torta predstavlja savršen izbor za predstojeće praznike. Ova divna i preukusna torta kombinuje kremasti ukus kinder čokolade sa slojevima biskvita. Ova torta pokazala se kao veoma popularna među decom.
4. Elegantna voćna torta
Voćna torta je prava poslastica, a u nastavku vam donosimo recept za nju i korake kako da je pripremite.
Sastojci:
- 2 šolje mešanog suvog voća (kao što su grožđice, ribizle i seckane urme)
- 1 šolja seckanih orašastih plodova
- 1 šolja brendija
- 1 šolja omekšalog neslanog putera
- 1 šolja smeđeg šećera
- 4 jaja
- 2 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- ½ kašičice mlevenog muškatnog oraščića
Uputstvo:
- U činiju stavite suvo voće i orašaste plodove. Prelijte ih brendijem i ostavite ih preko noći.
- Ugrejte rernu na 165°C, nauljite i pospite kalup za tortu brašnom prečnika 23 cm.
- U velikoj posudi umutite puter i smeđi šećer dok ne postane penast. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro mutite između svakog dodatka.
- Pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, cimet i muškatni oraščić u posebnoj posudi.
- Dodajte suve sastojke u vlažne sastojke i mešajte dok se sve dobro ne sjedini.
- Na kraju, dodajte natopljeno suvo voće i orašaste plodove.
- Smesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite 60-75 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
- Ostavite tortu da se potpuno ohladi pre sečenja.
5. Kolač sa brusnicama i pomorandžom
Na listi smo dosad imali samo torte, a evo i jednog divnog kolača. Ne sumnjamo da će vas ukus oduševiti, a pritom se veoma jednostavno pravi.
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 1 ½ kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- 1 šolja omekšalog neslanog putera
- 1 šolja šećera
- 3 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 šolja svežih ili zamrznutih brusnica
- Korica od 1 naranče
- Narandžasta glazura (napravljen od soka od pomorandže i šećera u prahu) za prelivanje
Uputstvo:
- Ugrejte rernu na 175°C i namažite brašnom dva okrugla kalupa za tortu prečnika 20 cm.
- U srednjoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Stavite sa strane.
- U velikoj posudi, umutite puter i šećer dok ne postanu penasti. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro muteći između svakog dodatka.
- Dodajte ekstrakt vanile i dobro promešajte.
- Postepeno dodajte suve sastojke u smesu, naizmenično, počevši i završavajući sa suvim sastojcima. Mešajte dok se sve dobro ne sjedini.
- Na kraju, dodajte brusnice i koricu od naranče. Dobro promešajte.
- Smesu izlijte u pripremljene kalupe i pecite 25-30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
- Dok se kolači peku, pripremite glazuru tako što ćete pomešati sok od narandže i šećer u prahu dok ne dobijete glatku smesu.
- Ostavite kolače da se malo ohlade, pre nego što ga prelijete glazurom.
Sada imate ideje za predstojeće praznike i koju poslasticu da spremite. Ovi recepti prilagođeni su svim generacijama i ljubiteljima različitih ukusa.