Kurkuma je začin intenzivne zlatno žute boje, koji dolazi iz korena biljke Curcuma longa, koja raste u Aziji i Centralnoj Americi. Ponekad se naziva i indijski šafran ili zlatni začin. Kurkuma u prahu se pravi od samlevenog korena biljke. Jarko žuta boja prerađene kurkume inspirisala je mnoge kulture da je koriste kao boju. Mlevena kurkuma je takođe glavni sastojak kari praha.
U bogatom sastavu kurkume posebno se ističe aktivna supstanca zvana kurkumin, kojoj kurkuma duguje blagodatna svojstva. Ajurvedska medicina, tradicionalni indijski sistem lečenja, preporučuje kurkumu za lečenje raznih bolesti, uključujući hronični bol i upalu. Zapadna medicina je počela da proučava kurkumu kao sredstvo za ublažavanje bolova i isceljenje.
U nastavku teksta pregledaćemo nutritivni profil kurkume, njene prednosti za zdravlje, kao i načine da kurkumu uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu.
Nutritivni sadržaj kurkume
Jedna supena kašika kurkume u prahu sadrži:
- 29 kalorija
- 0,91 grama (g) proteina
- 0,31 g masti
- 6,31 g ugljenih hidrata
- 2,1 g vlakana
- 0,3 g šećera
Ta ista porcija od jedne kašike obezbeđuje 26% dnevnih potreba za manganom, 16% gvožđa, 5% kalijuma i 3% dnevne potrebe za vitaminom C.
Koje su zdravstvene prednosti kurkume?
Kurkuma je aromatičan začin koji je nutritivno vredan u ljudskoj ishrani, ali takođe se tradicionalno koristi u ajurvedskoj i kineskoj medicini za lečenje upalnih stanja, kožnih bolesti, rana, probavnih bolesti i stanja jetre.
- Anti-inflamatorna svojstva. Kurkuma smanjuje upalne procese u organizmu. Antiinflamatorna sposobnost može smanjiti pogoršanje artritisa, koje ljudi osećaju u zglobovima. Ljudima obolelim od artritisa predlaže se uzimanje kapsula kurkume od 400 do 600 miligrama (mg) do tri puta dnevno za ublažavanje upale.
- Ublažavanje bola. Kurkuma se smatra sredstvom za ublažavanje bolova. Smatra se da začin ublažava i bolove izazvane artritisom. Iako se čini da se preporuke za doziranje razlikuju, za ublažavanje bolova stručnjaci preporučuju 800 mg kurkume u obliku kapsula svaki dan.
- Poboljšanje funkcije jetre. Kurkuma je nedavno privukla pažnju zbog svojih antioksidativnih sposobnosti. Čini se da je antioksidativni efekat kurkume toliko moćan da može sprečiti da vaša jetra bude oštećena toksinima. Ovo bi mogla biti dobra vest za ljude koji uzimaju jake lekove za dijabetes ili druga zdravstvena stanja koja bi im mogla oštetiti jetru dugotrajnom upotrebom.
- Moguće smanjenje rizika od raka. Kurkumin obećava kao lek za rak. Studije sugerišu da ima zaštitne efekte protiv raka pankreasa, raka prostate i multiplog mijeloma.
- Poboljšava varenje. Kurkuma može pomoći varenju. Ona daje ukus hrani, što objašnjava njeno prisustvo u kari prahu. Međutim, kurkuma takođe može igrati važnu ulogu u varenju te hrane. Začin može doprineti zdravom varenju kao rezultat svojih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava.
Kako uključiti kurkumu u ishranu?
Kurkuma je veoma svestran začin koji se može dodati jelima na različite načine, uključujući:
Dodajte je u omlete i fritate. Koristite prstohvat kurkume u kajgani, fritati ili tofuu. Ako se vi ili vaša porodica tek upoznajete sa kurkumom ovo je odličan način za početak jer je boja poznata, a ukus suptilan.
Prelijte pečeno povrće kurkumom. Blago topao i biberast ukus kurkume posebno dobro funkcioniše sa karfiolom, krompirom i korenastim povrćem.
Dodajte je u pirinač. Malo kurkume daje boju i blagi ukus običnom pirinču, a doprineće i boljem ukusu pilava.
Isprobajte kurkumu sa zelenim lisnatim povrćem. Pospite kurkumu u dinstano ili zapečeno zelje kao što je kelj ili kupus.
Koristite je u supama. Tanjir pileće ili supe od povrća još više zagreva kada je obojena zlatnom kurkumom.
Izblendajte kurkumu u smoothie. Dok je svež koren kurkume posebno odličan u sokovima i smutijima, dobar je i prstohvat mlevenog začina. Blago oštar ukus je obično dobro maskiran u smutijima.
Napravite čaj. Kuvajte kurkumu sa kokosovim mlekom i medom da biste napravili umirujući napitak poznat kao veoma popularno „zlatno mleko“.
Prilikom konzumacije kurkume budite oprezni da ne prospete začin, jer se fleke od kurkume teško čiste zbog njene intenzivne pigmentacije.
Kurkuma je takođe dostupna kao dodatak u kapsulama, tečnostima, ekstraktima i tinkturama koje sadrže prah. Bromelain, proteinski ekstrakt dobijen iz ananasa, povećava apsorpciju i efekte kurkume, pa se često kombinuje sa kurkumom u ovim proizvodima.
Konsultujte se sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih suplemenata kako biste bili sigurni da su bezbedni za upotrebu.
Da li je kurkuma bezbedna za sve?
Kurkuma sadrži nekoliko aktivnih alkaloida. Stoga bi ljudi sa sledećim zdravstvenim problemima trebalo da je izbegavaju ili da je koriste oprezno.
- Problemi sa žučnom kesom: Kurkuma može pogoršati probleme žučne kese zbog svoje sposobnosti da poveća lučenje žuči. Ljudi treba da izbegavaju upotrebu suplemenata kurkume ako imaju kamen u žuči ili opstrukciju žučnih kanala.
- Poremećaji krvarenja: Kurkuma usporava zgrušavanje krvi što dovodi do povećanog rizika od modrica i krvarenja kod ljudi sa poremećajima krvarenja. Ovo je posebno važno kod onih koji uzimaju injekcione razređivače krvi.
- Dijabetes: Kurkumin, hemikalija prisutna u kurkumi, može smanjiti nivo šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom. Stoga, lekari savetuju osobama sa dijabetesom da budu oprezne jer kurkumin može drastično da smanji nivo šećera u krvi.
- Neplodnost: Kurkuma može izazvati neplodnost kod muškaraca, jer smanjuje nivoe testosterona i usporava kretanje spermatozoida.
- Nedostatak gvožđa: Velike količine kurkume mogu ometati apsorpciju gvožđa u telu. Zbog toga, ljudi sa nedostatkom gvožđa treba da koriste kurkumu oprezno.
- Bolest jetre: Postoji određena zabrinutost da kurkuma može oštetiti jetru, posebno kod ljudi sa oboljenjem jetre. Nemojte koristiti suplemente kurkume ako imate problema sa jetrom.
- Operacija: Konzumaciju kurkume treba prekinuti dve nedelje pre zakazane operacije zbog rizika od krvarenja tokom i posle operacije. Kurkuma dovodi do odlaganja stvaranja krvnih ugrušaka.
- Trudnoća: Kurkuma je stimulans materice i može izazvati menstrualni ciklus kod trudnica. Stoga, trudnice treba da izbegavaju uzimanje dodataka kurkumi.