Holesterol ima važnu ulogu u našoj krvi, jer ulazi u sastav ćelijske membrane. Međutim sigurno ste čuli da postoji dobar i loš holesterol. Pa kako se boriti protiv lošeg holesterela, kakav je zapravo taj holesterol, a kakav je dobar holesterol, saznajte u nastavku teksta na jednostavan način i u kratkim crtama.Holesterol je vrsta sterola, tj. molekula lipida koji se prirodno sintetiše u organizmu ljudi i životinja. Naziv holesterol potiče od grčkih reči u značenju gorak i krut. Sastavni je deo ćelijske membrane i steroidnih hormona. Telo ne može da funkcioniše normalno bez holesterola, pa se onda postavlja pitanje ako je to tako, zašto postoji loš holesterol? Odgvorićemo vrlo brzo na ovo pitanje, a najpre da kažemo kakvog je sve porekla holesterol.
Poreklo holesterola
Holesterol može biti endogenog i egzogenog porekla. Holesterol endogenog porekla je onaj koji se nalazi u našem organizmu i to oko dve trećine ukupnog holesterola. Sintetiše se u našem organizmu, najviše u jetri, nadbubrežnoj žlezdi i crevima. Holesterol egzogenog porekla činu jednu trećinu ukupnog holesterola i njega unosimo spolja, odnosno putem hrane, isključivo namirnicama životinjskog porekla. Organizam odraslih ljudi može da proizvede oko 1 gram holesterola dnevno.
Dobar i loš holesterol
Holesterol je vezan za molekule belančevina (koje se zovu lipoproteini) dok putuje krvotokom. Lipoproteini niske gustine (LDL) i lipoproteini vrlo niske gustine (VLDL) donose holesterol u telo. Lipoproteini visoke gustine (HDL) uklanjaju holesterol iz krvotoka. Zato se za HDL kaže da je to dobar holesterol, a LDL loš holesterol jer čestice sprovodi do organa i tkiva, a onda pronalazi put do srca i mozga, kada nastaju veća oštećenja. Verovatnije je da će visok nivo LDL i VLDL holesterola oštetiti krvne žile. Naše telo ne može iskoristiti višak holesterola, zbog toga je veoma važno povesti računa o ishrani i fizičkoj (ne)aktivnosti.
Sveukupni holesterol je kombinacija HDL, LDL i VLDL holesterola. Analiza krvi pokazaće da li je nivo sveukupnog holesterola visok. Ako je povišen sveukupni holesterol, možda će biti potrebne posebne i detaljne analize kako bi se odredio nivo HDL i LDL holesterola. Jedete li manje masti i holesterola, a više namirnica bogatih topljivim vlaknima, kao što su mahunarke, integralni hleb, sušeno voće, pšenično i raženo brašno možete doprineti smanjivanju nivoa LDL holesterola i možete se zaštititi od štetnih posledica. Nivo HDL holesterola možete povisiti ako prestanete da koristite duvan ukoliko ste pušač, redovno vežbate i smršate, ukoliko ste gojazni.
Preporuke
Ukoliko ste ljubitelj kafe i imate naviku da pijete pet i više kafa dnevno, na to ćete morati da zaboravite. Dnevni unos kafe mora biti smanjen. Najviše dve do tri kafe dnevno. Vežbajte redovno. U svoju ishranu uključite laneno seme. Za povišen holesterol često se preporučuje trenutna vegetarijanska ishrana, ali svakako da povrće i voće treba dominirati u vašoj ishrani. Pijte svakodnevno jogurt i ceđeni sok od pomorandže i limuna. A, kada kupujete mleko i druge mlečne proizvode birajte one sa manjim udelom masti. Kada spremate jelo najbolje bi bilo da koristite maslinovo ulje. Dakle, suština je u izbegavanju loše hrane i povećanju fizičke aktivnosti, a kako vam može pomoći priroda kod povišenog holesterola, možete pročitati na sajtu Probotanic-a.